Eksem runt ögonen – Symtom, orsak och behandling

Eksem runt ögonen

Eksem är en kronisk hudsjukdom som kan uppstå runt ögonen och orsaka obehag och irritation. Det kan vara både smärtsamt och kosmetiskt störande, vilket gör det viktigt att förstå och behandla detta tillstånd på rätt sätt.

Ta en titt på våra bästsäljare...

Symtom på eksem runt ögonen

Symtomen på eksem runt ögonen kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken att vara medveten om.

Ett av de främsta symtomen på eksem runt ögonen är klåda. Det kan vara intensiv och obehaglig, vilket kan leda till att man kliar sig mer och därmed förvärrar tillståndet. Rödhet och svullnad är också vanliga symtom som förekommer vid eksem runt ögonområdet.

Andra symtom inkluderar torrhet och fjällning av huden runt ögonen. Huden kan bli grov och irriterad, vilket kan göra det svårt att applicera smink eller andra produkter på området. Ibland kan det även uppstå små blåsor eller sår.

Det är viktigt att notera att dessa symtom inte nödvändigtvis betyder att det är eksem. Det bästa sättet att få en korrekt diagnos är genom att konsultera en läkare som kan utvärdera dina symptom och ge rätt behandling.

Vad orsakar eksem runt ögonen?

Vad orsakar eksem runt ögonen?

Det finns flera faktorer som kan bidra till uppkomsten av eksem runt ögonen.

En vanlig orsak är kontaktalergi, eller allergiskt kontakteksem, vilket innebär en allergisk reaktion på ämnen som kommer i kontakt med huden. Det kan vara kosmetika, tvättmedel, parfym eller andra kemikalier. För personer med känslig hud kan även vissa typer av metaller i smycken vara en utlösande faktor.

En annan möjlig orsak är atopisk dermatit, även känd som böjveckseksem eller barneksem. Detta är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som oftast börjar i barndomen och kan orsaka röda, kliande och torra utslag runt ögonen och andra delar av kroppen.

Genetiska predispositioner kan också spela en roll i utvecklingen av eksem. Om en person har en familjehistoria av eksem eller andra allergiska tillstånd, kan de vara mer benägna att utveckla eksem runt eller under ögonen.

Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är miljömässiga irritanter såsom pollen, damm eller luftföroreningar. Dessa ämnen kan irritera huden och trigga eksemreaktioner runt ögonområdet.

Det är också viktigt att nämna att stress och emotionella påfrestningar kan förvärra symtom på eksem runt ögonen. När vi är stressade frigörs hormoner i kroppen som kan påverka hudens hälsa negativt.

Behandling av eksem runt ögonen

78983543

När det kommer till behandling av eksem runt ögonen finns det flera alternativ att överväga beroende på svårighetsgraden av eksemet och individuella behov. Att hitta rätt behandlingsalternativ är avgörande för att lindra besvären och förbättra hudens hälsa.

En vanlig behandling är användning av receptfria krämer eller salvor som innehåller kortison. Dessa kan hjälpa till att minska inflammationen och klådan kring ögonområdet. Det är dock viktigt att följa instruktionerna noggrant och undvika överanvändning, eftersom långvarig användning av kortison kan ha biverkningar.

För mer allvarliga fall av eksem kan en läkare rekommendera receptbelagda krämer eller salvor som innehåller steroider. Dessa kan vara effektiva för att snabbt minska inflammation och lindra obehag.

Förutom topikala behandlingar kan allergitester också vara en viktig del av hanteringen av eksem runt eller under ögat. Genom att identifiera och undvika allergener som kan utlösa eksemet kan man bidra till långsiktig lättnad.

En konsekvent hudvårdsrutin är avgörande för att effektivt behandla eksem runt eller under ögat. Genom att följa en noggrant utformad rutin kan du lindra symtom och förhindra återkommande utbrott.

En daglig hudvårdsrutin bör inkludera rengöring, återfuktning och skydd. Använd en mild rengöringsprodukt som tar bort smuts och överflödig olja utan att torka ut huden. Följ upp med en fuktgivande kräm som hjälper till att återfukta huden och stärka dess naturliga barriär.

För att skydda den känsliga huden runt ögonen från yttre påverkan rekommenderas det att använda en ögonkräm som är speciellt utformad för att lugna irritation och minska rodnad. Det är viktigt att välja produkter som är fria från parfymer, alkohol, starka kemikalier och andra potentiellt irriterande ämnen.

Andra behandlingsalternativ mot eksem inkluderar laserbehandling och LED-ljusterapi, vilka har blivit alltmer populära på sistone.

LED-ljusterapi och laserbehandling mot eksem

LED-ljusterapi eksem

Laserbehandling är en effektiv metod för att behandla eksem runt ögonen. Genom att använda laser kan man rikta in behandlingen på de drabbade områdena och minska symtom som klåda, rodnad och svullnad.

Laserbehandling fungerar genom att riktad ljusenergi används för att tränga igenom huden och stimulera kroppens naturliga läkningsprocesser. På så sätt hjälper det till att minska inflammationen i huden och främja läkning.

En fördel med laserbehandling är att den ger snabba resultat. Många patienter upplever lindring redan efter några få behandlingar. Dessutom kan laserbehandlingen anpassas efter varje individuell patients behov, vilket gör det till en skräddarsydd lösning för varje enskilt fall.

LED-ljusterapi är en annan metod som används för att behandla eksem runt ögonen. Denna terapi använder olika våglängder av ljus för att lugna inflammerad hud och främja läkning.

Rött ljus har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska rodnad, svullnad och klåda, vilka är vanliga symtom vid eksem. Å andra sidan har blått ljus antibakteriella egenskaper och kan bidra till att bekämpa eventuella bakterieinfektioner som kan försämra eksemsymtomen.

Genom att använda LED-ljusterapi med rött och blått ljus (lila ljus) kan man minska inflammation, eliminera skadliga bakterier, främja läkning och cellförnyelse samt stärka hudens naturliga försvarssystem. 

Detta kan leda till en märkbar förbättring av hudens tillstånd runt ögonen och minska obehagliga symtom.

Olika typer av eksem runt ögonen

Det finns olika typer av eksem som kan påverka huden runt ögonen. Dessa inkluderar atopiskt eksem, kontakteksem och seborroiskt eksem.

Atopiskt eksem (atopisk dermatit) är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kan orsaka rodnad, klåda och torrhet runt ögonen. Det är vanligt förekommande hos personer med känslig hud eller allergier och kan vara mycket besvärligt för de som drabbas.

Kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med irriterande ämnen eller allergener. Det kan resultera i rodnad, svullnad och klåda runt ögonen. Vanliga utlösande faktorer inkluderar kosmetika, parfym och vissa typer av metall.

Seborroiskt eksem är en typ av dermatit som påverkar talgkörtlarna i huden. Det kan leda till fjällning, rodnad och klåda runt ögonbrynen, näsan och hårbotten.

Vad kan du göra för att förebygga eksem runt ögonen?

förebygga eksem runt ögonen?

Eksem kan vara irriterande och obehagligt, särskilt när det drabbar den känsliga huden runt ögonen. Genom att vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att utveckla eksem i detta område.

1) Undvik starka kemikalier: Använd milda och skonsamma produkter när du tvättar ansiktet. Starka kemikalier kan irritera den känsliga huden runt ögonen och utlösa eksemutbrott. Välj produkter som är speciellt formulerade för att vara milda mot huden.

2) Skydda huden: För att skydda den tunna huden runt ögonen från solens skadliga strålar bör du använda solglasögon med UV-skydd när du är utomhus. Kom ihåg att kallt väder också kan påverka huden negativt, så se till att täcka ansiktet ordentligt när det är kallt och blåsigt.

3) Undvik allergenerOm du är medveten om att du är allergisk mot vissa ämnen eller ingredienser, bör du undvika dem så mycket som möjligt. Vanliga allergener inkluderar pollen, djurhår, damm och vissa livsmedel. Genom att hålla dig borta från dessa kan du hjälpa till att minska risken för nya allergiska reaktioner.

4) Återfukta ordentligt: Se till att hålla huden väl återfuktad genom att använda en mild fuktighetskräm som är speciellt framtagen för känslig hud med eksem. Detta hjälper till att bevara hudens naturliga fuktbalans och minskar risken för torrhet och irritation.

5) Undvik att gnugga ögonen: Genom att gnugga ögonen kan du irritera huden och förvärra eksemet. Försök att undvika att röra vid ögonen så mycket som möjligt och undvik även att gnugga hårt när du tar bort smink eller applicerar hudvårdsprodukter.

Genom att följa dessa enkla tips kan du minska risken för eksem och hålla din hud frisk och välmående.

Naturliga huskurer mot eksem under ögonen

huskurer mot eksem under ögonen

Om du lider av eksem runt eller under ögonen är det viktigt att hitta effektiva och skonsamma behandlingar för att lindra dina symtom. Istället för att enbart förlita dig på medicinska krämer och salvor kan det vara värt att utforska naturliga huskurer som kan ge dig lättnad.

Här kommer sju recept på huskurer som kan hjälpa till att minska rodnad, klåda och irritation.

1. Kamomillte: Brygg en kopp kamomillte och låt det svalna. Doppa sedan en ren bomullstuss i teet och applicera försiktigt på de drabbade områdena runt ögonen. Kamomill har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska rodnad och klåda.

2. Honung: Applicera en liten mängd rå honung på de drabbade områdena runt ögonen och låt den verka i cirka 20 minuter innan du sköljer av med ljummet vatten. Honung har naturliga antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa infektioner och lindra irritation.

3. Aloe vera-gel: Applicera färsk aloe vera-gel på de drabbade områdena runt ögonen och låt det absorberas ordentligt. Aloe vera har lugnande egenskaper som kan hjälpa till att reducera inflammation och ge lindring från klåda.

4. Tea tree olja: Tea tree olja har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa bakterier och lindra klåda runt ögonen. Blanda några droppar tea tree olja med en bärarolja, som kokosolja eller mandelolja, och applicera sedan försiktigt på de drabbade områdena.

5. Gurkskivor: Skiva en kall gurka i tunna skivor och placera dem över dina stängda ögonlock i cirka 10–15 minuter. Gurka har en kylande effekt som kan hjälpa till att minska svullnad och lugna huden runt ögonen.

6. Kokosolja: Massera försiktigt in lite kokosolja på de drabbade områdena runt ögonen innan du går och lägger dig. Kokosolja kan hjälpa till att återfukta och mjukgöra huden samt minska inflammation och klåda.

7. HavregrynsbadFör att lugna och återfukta huden, tillsätt lite havregryn i ditt badvatten och blanda väl. Sitt i badet i cirka 15–20 minuter. Det kan hjälpa till att minska klåda och irritation runt ögonen.

Det är viktigt att komma ihåg att varje persons reaktion på hurskurer kan vara olika. Om dina symtom förvärras eller om du inte upplever någon lättnad är det viktigt att du söker vård.

Följ oss på Instagram ♡

The Hair Growth Kit
Det enda hårväxt kitet på marknaden som kombinerar den senaste tekniken med 13 av naturens mest effektiva ingredienser med kliniskt bevisad effekt på håravfall och hårväxt.

#hairloss #håravfall #hårvård #beautypwr
#beautypwr_official

The Hair Growth Kit
Det enda hårväxt kitet på marknaden som kombinerar den senaste tekniken med 13 av naturens mest effektiva ingredienser med kliniskt bevisad effekt på håravfall och hårväxt.

#hairloss #håravfall #hårvård #beautypwr
#beautypwr_official
...

16 2
Black Friday is here! Don't miss out on our current offer ♡

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask

Black Friday is here! Don`t miss out on our current offer ♡

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask
...

50 13
Blue light has been scientifically proven to target and eliminate acne-causing bacteria, making it a highly effective treatment for acne-prone skin. Our LED Light Therapy Mask 🎭emits a specific wavelength of blue light that penetrates deep into the pores, helping to reduce inflammation and breakouts.

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask

Blue light has been scientifically proven to target and eliminate acne-causing bacteria, making it a highly effective treatment for acne-prone skin. Our LED Light Therapy Mask 🎭emits a specific wavelength of blue light that penetrates deep into the pores, helping to reduce inflammation and breakouts.

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask
...

35 6
Stress taking a toll on your skin? Unwind and rejuvenate with our LED light therapy mask. This cutting-edge beauty device harnesses the power of advanced LED technology to combat stress-induced skin issues. By stimulating collagen production and improving blood circulation, our mask will leave your skin glowing, smooth, and stress-free. Say goodbye to dullness and hello to a radiant complexion 
@engstromemmas 

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask

Stress taking a toll on your skin? Unwind and rejuvenate with our LED light therapy mask. This cutting-edge beauty device harnesses the power of advanced LED technology to combat stress-induced skin issues. By stimulating collagen production and improving blood circulation, our mask will leave your skin glowing, smooth, and stress-free. Say goodbye to dullness and hello to a radiant complexion
@engstromemmas

#hudvård #ansiktsbehandling #ansiktsmask #rynkor #rosacea #ljusterapi #skincare #beauty #skinroutine #lighttherapymask
...

40 3

Inspiration & Tips

136972
Läs mer
Rynkor på överläppen
Läs mer
Finnar på näsan
Läs mer
Rosacea i pannan
Läs mer
Eksem runt ögonen
Läs mer
Huskurer mot finnar
Läs mer
Så får du en slätare hy
Läs mer
Så tar du bort bekymmersrynkan
Läs mer
Anti-age mask: LED-ljus
Läs mer
1 2 3 4 5 6