Eksem i ansiktet - Orsak och naturlig behandling

Eksim i ansiktet

Ett eksemutslag kan dyka upp var som helst på kroppen, men det kan vara särskilt obehagligt, smärtsamt och svidande när det dyker upp i ansiktet på grund av hudens känslighet. Inflammation i huden gör att huden blir torr och röd, vilket ofta resulterar i fjällande och i vissa fall blåsor.

Vad orsaker eksem i ansiktet?

Det finns inte en enda faktor bakom eksem, läkare är osäkra på vad som orsakar eksem, men det finns några faktorer som verkar bidra till den potentiella utvecklingen av detta tillstånd. Dessa faktorer inkluderar:

  • En familjehistoria av eksem. Om en familjemedlem har eksem kan det vara troligt att du också utvecklar det.
  • Autoimmuna sjukdomar. Om du har autoimmuna problem kan du löpa risk att utveckla eksem, även om personer med ett normalt fungerande immunförsvar också kan få detta hudtillstånd.
  • En diagnos av astma eller allergier. Om du har astma eller allergier ökar risken att få eksem.
  • Var du befinner dig. Eksem är vanligare hos personer som bor på norra halvklotet, i storstadsområden eller på platser med föroreningar.
  • Din ålder. Det är mer typiskt att se eksem på spädbarn eller små barn – särskilt ansiktseksem. Många barn växer så småningom bort från tillståndet, men eksem kan fortsätta in i vuxen ålder och drabba människor i alla åldrar.

Vilka behandlingar finns det?

Atopisk dermatit kan vara långvarig. Du kan behöva prova olika behandlingar under flera månader eller år för att få bukt med den. Och även om behandlingen är framgångsrik kan tecken och symtom återkomma.

Behandling med LED-ljusterapi

Ljusbehandling med ultraviolett (UV) ljus har länge använts för behandling av inflammatoriska hudsjukdomar, såsom psoriasis och eksem. Ultraviolett ljus påverkar hudcellernas ämnesomsättning och dämpar inflammationen i huden.

Denna typ av behandling är dock är inte förstahandsval på grund av sina nackdelar. UV-ljus är kan vara skadligt för huden eftersom den är cancerframkallande, kan föråldra huden snabbare och orsaka hudbrännskador.

Därför har behandlingar med UV-fritt, rött och blått LED-ljus de senaste åren visat lovande resultat i kliniska studier som alternativ till UV-ljus. Blått- och rödljusbehandling har visat sig kunna minska klåda och rodnad, förbättra utseendet på hudutslag och fjällning samt dämpa inflammationen i huden.

Till skillnad från ultraviolett ljus så har behandlingen med LED-ljus inga bieffekter då synligt, UV-fritt ljus inte är skadligt för huden.

Vår InoovaLite LED-mask kan hjälpa dig att minska symptomen av eksem och psoriasis. Masken är UV-fri, har 7 olika ljusfärger (fullspektrum), och hela 342 högintensiva LED-lampor så att du kan få salongsliknande resultat med varje behandling.

Utöver blått och rött ljus har den lila ljus som kombinerar rött och blått ljus samtidigt vilket är utmärkt för dig som lider av eksem eller psoriasis i ansiktet.

Behandling med krämer och mediciner

woman spa

Steroidkrämer. Dessa är en viktig del av eksembehandling. Receptfri hydrokortisonkräm kan hjälpa till med röd, kliande hud. Sätt på den en eller två gånger om dagen i några veckor. Om det inte fungerar tillräckligt bra kan du behöva en starkare receptbelagd steroid. Använd den dock bara under en kort tid eftersom den kan göra huden tunnare.

Orala läkemedel som kontrollerar inflammation. I svårare fall kan din läkare skriva ut orala kortikosteroider, till exempel prednison. Dessa läkemedel är effektiva men kan inte användas på lång sikt på grund av potentiella allvarliga biverkningar.

Kalcineurinhämmare. Din läkare kan skriva ut dessa i stället för en steroidkräm. Dessa krämer och salvor blockerar kemikalier som kan få ditt eksem att blossa ut. De används särskilt för att behandla eksem i ansiktet, inklusive ögonlock, nacke och hudveck.

Kontrollera om det finns svamp. Din läkare kan skriva ut dessa i stället för en steroidkräm. Dessa krämer och salvor blockerar kemikalier som kan få ditt eksem att blossa ut. De används särskilt för att behandla eksem i ansiktet, inklusive ögonlock, nacke och hudveck.

Typer av ansiktseksem

Eksem är egentligen en paraplyterm för en grupp tillstånd som orsakar kliande, röda och inflammerade hudutslag. De typer av eksem som är vanligast att uppträda i ansiktet är följande:

Atopisk dermatit. Denna typ av eksem, som är den vanligaste hudsjukdomen här i landet, är mycket vanlig på kinderna och hakan (särskilt hos spädbarn) samt runt ögonen, på ögonlocken och runt läpparna (för vuxna). Det kan dock förekomma var som helst i ansiktet eller på resten av kroppen.

Seborroiskt eksem (mjälleksem). Uppträder oftast runt hårfästet, i ögonbrynen, runt öronen och på sidorna av näsan.

Kontakteksem. Är också vanligt runt ögonen, liksom runt hårfästet och i områden som kommer i kontakt med parfymer och smycken, så som halsen och örsnibbarna. Liksom vid atopisk dermatit kan denna typ av eksem uppstå var som helst.

 

Lär dig mer