Stressutslag i ansiktet

Utlsag i ansiktet av stress

Ett stressutslag är ett hudtillstånd som uppstår när kroppen reagerar på känslomässig eller fysisk stress. När du är stressad blir nerverna i huden överkänsliga för effekterna av yttre irriterande ämnen och allergener. Denna känslighet orsakar hudirritation och kan utlösa en allergisk reaktion eller utslag i ansiktet.

Symtom vid stressutslag i ansiktet

Stressutslag i ansiktet är ett vanligt hudutslag som orsakas av långvarig exponering för stress, det uppstår vanligtvis på kinderna, pannan och nacken. Denna typ av utslag förväxlas ofta med akne eller eksem, men det är inte något av dessa tillstånd. Det vanligaste symtomet är ett rött, kliande utslag som uppträder i ansiktet. Det är också möjligt att uppleva svullnad, stickande och brännande känsla. 

Stressutslag behandlas vanligtvis med kortisonkräm eller andra aktuella behandlingar som minskar inflammation i huden och lugnar eventuella klåda som du upplever.

Vad orsakar stressutlsag i ansiktet?

Stressutslag i ansiktet orsakas ofta av kroppens reaktion på stress. Människokroppen är en fantastisk maskin som kan anpassa sig till många olika typer av stimuli. När vi står inför en stressig situation kommer våra kroppar att reagera på olika sätt. 

Ett sätt som vår kropp reagerar på när den konfronteras med stress är genom att frisätta hormoner som kortisol och adrenalin i blodomloppet. 

Dessa hormoner kommer sedan att orsaka en mängd olika fysiska förändringar i kroppen, som att bryta ut i nässelfeber på olika delar av kroppen och ansiktet.

Stress gör att blodkärlen i din kropp drar ihop sig vilket kan leda till rodnad i ansiktet. Den kommer också att få din kropp att frigöra histamin, den kraftfulla kemikallen som kan förvärra eller även utlösa en allergisk reaktion, vilket kan orsaka rodnad, svullnad och klåda i ansiktet.

Förebygga och behandla stressutslag i ansiktet

stressutslag i ansiktet

För att förhindra att stressutslag utvecklas eller förvärras är det viktigt att minska din stressnivå så mycket som möjligt under dagen för att förhindra en allergisk reaktion och för att få din kropp att reglera sin talgproduktion igen. 

Talg är ett oljigt ämne som skyddar vår hud från torrhet och infektioner. Men när vi upplever för mycket stress, producerar våra kroppar mer talg än nödvändigt, vilket täpper till porerna och leder till inflammation och irritation i ansiktet.

Lyckligtvis finns det flera olika sätt för att minska stress och behandla stressutslag i ansiktet, dessa inkluderar:

A) Stressdämpande kosttillskott (Ashwagandha)

Ashwagandha är en ört som har använts i ayurvedisk medicin i århundraden. Det är känt som ett naturligt botmedel mot stress och har också visat sig vara effektiv vid behandling av ångest, depression, sömnlöshet och andra stressrelaterade störningar.

Ashwagandha används som en adaptogen, vilket betyder att det hjälper kroppen att upprätthålla en sund balans mellan stresshormoner och immunförsvar. Det hjälper också till med allmänt välbefinnande och vitalitet. 

Det har också visat sig att ashwagandha kan förbättra allmän hälsa och livslängd. Det kan hjälpa till att minska vikten genom att minska aptiten eller hjälpa till med matsmältningsproblem genom att förbättra immunförsvaret och nervsystemet.

Ashwagandha är också en naturlig humörstabilisator som hjälper till att reglera känslomässiga reaktioner och minska påverkan av stress på nervsystemet.

Med regelbunden användning hjälper ashwaganda dig att hantera stress bättre genom att sänka kortisol under dagen och undvika hudutslag i ansiktet orsakade av stressiga situationer och höga nivåer av stress.

B) Receptfria hydrokortisonkrämer

Hydrokortisonkräm är en receptfri kräm som kan användas för att minska inflammation, rodnand och klåda av stressutslag. Det kan användas för att behandla ett brett spektrum av hudproblem inklusive eksem, psoriasis och perioral dermatit. 

Det appliceras vanligtvis på det drabbade området 2-3 gånger per dag i 3-5 dagar tills utslagen har försvunnit.

Den vanligaste biverkningen av hydrokortisonkräm är en brännande känsla på appliceringsstället. Andra biverkningar inkluderar hårväxt i ansiktet hos kvinnor, akne och förtunning av huden. Det ska inte användas på stora delar av kroppen eller på djupa sår eller sår.

C) LED-ljusterapi

Användningen av ljusterapi för stress har funnits i århundraden. De gamla grekerna och romarna använde solen för att behandla sina patienter. I början av 1900-talet upptäckte forskare att ljusterapi kunde användas för att behandla säsongsbunden affektiv störning (SAD), depression, kronisk stress och andra psykiska problem.

LED-ljusterapi kan förebygga stressutslag i ansiktet genom att minska kortisolnivåerna och dämpa inflammationen i huden. Den har också en avslappnande och positiv effekt på humör och energinivåer tack vara frisättningen av serotonin.

Utslag i ansiktet av stress

Om du lider av utslag i ansiktet orsakade av stress så kan en LED-ljusterapi mask vara till hjälp. Ljusterapimasker används som ett sätt att minska stress och förbättra det allmänna välbefinnandet. De kan hjälpa dig att förebygga och hantera stressutslag i ansiktet på två olika sätt genom att påverka hjärnan och huden.

Dels genom att öka blodflödet i huden, förbättra och förnya hudcellerna samt dämpa inflammationen i huden. Och dels genom att minska nivåerna av kortisol i din kropp, vilket är ett hormon som kan få dig att känna dig stressad.

Ljuset stimulerar även produktionen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som är ansvarig för humörreglering, sömn, aptit och andra kognitiva funktioner. Det hjälper också till att reglera våra känslomässiga reaktioner på stressorer.

Vår Nooreal LED-mask kan hjälpa dig att hantera stressutslag i ansiktet vid regelbunden användning. Masken är UV-fri, har 7 olika ljusfärger (fullspektrum), och hela 342 högintensiva LED-lampor så att du kan få salongsliknande resultat med varje behandling.

Utöver blått och rött ljus har den lila ljus som kombinerar rött och blått ljus samtidigt vilket är utmärkt för dig som lider av utslag i ansiktet vid stress.

Lär dig mer