Rosacea

rosacea behandling

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som påverkar ansiktet samt andra delar av kroppen och orsakar ett antal symtom inklusive värme, rodnad och i vissa fall finnar i ansiktet. Den påverkar både män och kvinnor, men kvinnor är mer benägna att utveckla det.

Vad är rosacea?

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som kan drabba människor i alla åldrar och kännetecknas av röda utslag på kinder, näsa, panna och haka. Denna rodnad kan åtföljas av finnar eller små röda knölar. Tillståndet börjar vanligtvis med en brännande känsla i ansiktet och kan leda till svullnad av näsa eller ögonlock.

Vad orsaker rosacea?

Den exakta orsaken till rosacea är okänd, men den har kopplats till ett antal faktorer inklusive genetik, allergier, solexponering och vissa mediciner. Den mest accepterade teorin säger att personer med rosacea har ett fel i kroppens naturliga försvarsmekanismer där immunförsvaret angriper frisk vävnad, därför reagerar man annorlunda till triggers som allergier, stress och solexponering som normaltvis inte utlöser rosacea hos friska människor.

Faktorer som kan utlösa och förvärra rosacea:

Det finns många yttre faktorer som kan utlösa rosacea och göra det värre. Några av dessa faktorer inkluderar:

Solexponering: Solexponering kan få rosacea att blossa upp genom att skada hudcellerna och orsaka inflammation.

Varmt väder: Varmt väder kan få rosacea att blossa upp genom att huden svettas mer vilket i sin tur irriterar hudcellerna.

Stress: Stress kan förvärra rosacea genom att en person får ett ökat blodtryck som sedan får deras kapillärer att vidgas, vilket leder till mer blodflöde in i ansiktet, vilket i sin tur leder till mer inflammation och irritation av hudcellerna.

Hormoner: Hormoner styr hur känsligt ditt immunförsvar är så när dina hormoner förändras, till exempel under puberteten eller graviditet, kan detta leda till en ökad känslighet i ditt immunförsvar vilket kan leda till

Vissa livsmedel: Vissa livsmedel som kryddig mat eller varma drycker kan också utlösa rosacea på grund av deras höga surhetsnivåer.

Symtom på rosacea

symtom på rosacea

Symtomen varierar från mild till svår. De kan också förändras över tid. Vissa människor kan uppleva bara ett symptom medan andra kan uppleva många symtom på en gång eller olika vid olika tidpunkter.

Detta kan hända utan uppenbar anledning eller efter exponering för vissa triggers som solbränna, träning, alkoholkonsumtion, kryddig mat, varma drycker som kaffe eller te, eller känslomässiga stressfaktorer som pinsamhet eller ilska.

 Symtomen på rosacea inkluderar:

– Värme och rodnad i ansiktet

– Torr, eksemliknande hud

– Fläckar eller akne i pannan, näsan, kinderna eller hakan

– Förstorade blodkärl runt näsan och kinderna

– Ihållande rodnad som inte går över

– Svullnad under ögonen

Behandling vid rosacea

Det första steget i behandlingen av rosacea är att identifiera hur allvarliga symtomen är och att avgöra om det finns några andra hälsoproblem som kan bidra till det, såsom en infektion eller ett tillstånd som akne eller eksem.

Behandlingen  varierar beroende på hur allvarliga symtomen är. Om du har lätt till mild rosoacea behöver du kanske bara använda en kräm som smörjas in i huden eller LED- ljusterapi för att lugna ner inflammationen.

Rosazol och Rozex är två receptfria hudkrämer med den aktiva substansen metronidazol, som kan användas vid lätt till mild rosacea. Om dina symtom är mer allvarliga kan du behöva ta orala antibiotika eller andra receptbelagda mediciner. 

Oavsett hur allvarlig din rosacea är kan du alltid prova att behandla den hemma med en LED-ljusterapi mask, eftersom ljusterpi (särskilt grönt och rött ljus) har kliniskt bevisats förebygga rosacea och minska dess symtom.

Hemmabehandling med en LED-ljusterapi mask

Led-ljusterapi är en av de mest effektiva behandlingar för rosacea. Det fungerar genom att en eller flera ljusvågor penetrerar djupt in i huden där den absorberas av hudceller och producerar mer ATP som i sin tur återfuktar, föryngrar, och minskar inflammationen i huden.

LED-ljusterapi behandlar grunden till problemet genom att sikta in sig på huvudorsaken och reparera huden inifrån. Kliniska tester har visat att gult ljus (grönt + rött ljus) att vara en effektiv behandling mot rosacea eftersom gult ljus förbättrar cellfunktionen i huden, ökar blodflödet, boostar kollagenproduktionen och minskar inflammationen vilket i sin tur dämpar rodnad i ansiktet och minskar antalet uppblossningar som upplevas under en dag.

Gult ljus behandlar också yttliga blodkärl eftersom den gör att de små blodkärlen som ligger precis under huden stängs och försvinner. Detta gör att de blir mindre synliga.

 

 

Ljusterapi är ett effektivt och billigt alternativ till laser som du själv kan göra hemma, eftersom behandling med laser kräver upprepade sessioner vilket kan kosta en hel del. 

Med vår Nooreal LED-mask kan du behandla rosacea i ansiktet i lugn och ro i hemmet när du vill, så ofta du vill.

Masken har 7 olika ljusfärger (fullspektrumljus) inklusive gult ljus, vilket är en kombination av grönt + rött ljus som är utmärkt för dig med rosacea.

Rosacea behandling med laser

Rosacea behandling med laser

Laserbehandling är en populär behandling mot rosacea som har visat sig vara effektiv på lång sikt. Behandlingen görs vanligtvis av en hudläkare, som först gör en utvärdering och sedan beslutar om lämplig laser för din hudtyp. 

Behandlingen går ut på att läkaren avfyrar en laser mot din hud för att förstöra kapillärerna som orsakar rodnad och finnar samt förstöra bakterierna som är förknippade med rosacea.
Processen kan ta allt från 15 minuter till en timme beroende på din hudtyp, hur många behandlingar du behöver och hur allvarligt ditt tillstånd är.

Så kan du för förbygga och lindra symtomen vid rosacea

Det finns några saker du kan göra själv för att förhindra att rosacea utvecklas eller förvärras. Det här kan du göra:

1) Undvik solexponering så mycket som möjligt. Om du behöver vara utomhus under en längre tid, använd solskyddsmedel
och täck ansiktet med kläder eller hatt.

2) Begränsa alkoholkonsumtionen. Alkohol kan orsaka rodnad i ansiktet, vilket ökar risken för rosacea.

3) Överväg att komplettera med ashwagandha för att minska stress, oro och sömnproblem. Ashwagandha har en specifik effekt på stresshormonet kortisol då den har kliniskt bevisats sänka kortisoflnivåerna, detta kommer att hjälpa till att hantera din stress under dagen och undvika hudutslag som orsakas av det.

4) Undvik kryddig mat och varma drycker som kaffe eller te som också kan orsaka rodnad i ansiktet.

Huskurer för rosacea

Huskurer för rosacea

Det finns många olika huskurer för rosacea som kan användas på egen hand eller i kombination med varandra. Några av dessa inkluderar:

1) Äppelcidervinäger mot rosacea: äppelcidervinäger kan appliceras direkt på huden som ansiktsvatten eller blandas med vatten som mask i ca 10 minuter.

2) Honung: honung har antibakteriella egenskaper och kan användas som en mask genom att blanda den med rå. Äggvita.

3) Grönt te: grönt te har antiinflammatoriska egenskaper och kan användas på olika sätt som att dricka det eller applicera det lokalt.

4) Aloe Vera gel: aloe vera gel lugnar inflammation och fungerar som en antibakteriell.

5) Kokosolja: Kokosolja kan hjälpa till att lindra rodnad i huden orsakad av rosacea eftersom den innehåller laurinsyra som har antiinflammatoriska egenskaper.

6) Citronjuice: Citronsaft är rik på vitamin C, vilket är ett viktigt näringsämne för frisk hud som bekämpar oxidativ stress och inflammation.

Lär dig mer