Pigmentfläckar i ansiktet

pigmentfläckar i ansiktet

Pigmentfläckar är en typ av hudåkomma som kännetecknas av mörka fläckar och ojämn hudton. Dessa fläckar orsakas av ackumulering av melanin i ett område, vilket kan leda till hyperpigmentering.

Vad orsakar pigmentfläckar i ansiktet?

De vanligaste orsaker till pigmentfläckar i ansiktet är åldrande och solexponering. Pigmentceller (melanocyter) i huden producerar mer melanin när vi åldras för att skydda oss från UV-skador, vilket gör äldre människor mer benägna att utveckla pigmentfläckar med tiden.

Pigmentfläckar kan också orsakas av genetik, graviditet och hormonförändringar.

Ta en titt på våra bästsäljare...

Typer av pigmentfläckar

Melasma

Melasma är ett hudtillstånd som orsakas av ökad pigmentering från graviditet, hormonförändringar eller p-piller och kännetecknas av stora fläckar vanligtvis med symmetrisk utbredning till framförallt ögonbryn, tinningar, kindben och haka

Dessa fläckar orsakas av en ökning av hudpigment som kallas melanin. Huden överproducerar melaninceller på grund av hormonella förändringar. Detta leder till ett problem med kroppens förmåga att bryta ner dessa celler och släppa tillbaka dem i blodomloppet.

Melasma är ofarligt, men det kan behandlas med olika metoder som ljusnar eller tar bort bruna fläckar från ansiktet.

Ålderfläckar

Åldersfläckar är också kända som leverfläckar, solfläckar eller solar lentigines. De är bruna eller svarta fläckar på huden som orsakas ofta av solskador. Dessa åldersfläckar kan bildas även om du aldrig har varit i solen, men de dyker upp snabbare om du har spenderat mycket tid i den. De kan förekomma i alla åldersgrupper, men de är vanligast hos personer över 40 år på grund av kumulativ solexponering

Åldersfläckar bildas när en ökning av melanin uppstår på huden på grund av exponering för ultraviolett strålning, vilket är anledningen till att de är vanligast hos personer som tillbringar mycket tid utomhus. Mörkhyade individer är mer benägna än ljushyade att utveckla denna typ av hudfläckar på grund av deras ökade produktion av melanin.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Postinflammatorisk hyperpigmentering kan orsakas av vilken typ av inflammation som helst. Detta inkluderar inflammation på grund av en skada, en infektion eller akne.

Vissa människor som lider av postinflammatorisk hyperpigmentering upplever att deras tillstånd inte förbättras med regelbundna behandlingar. 

En anledning till detta kan vara att behandlingarna inte är tillräckligt starka. Behandlingar för postinflammatorisk hyperpigmentering innebär att man använder blekmedel för att minska uppkomsten av mörka fläckar som blir över efter att inflammationen har lagt sig.

Inflammation från skada eller sjukdom resulterar i att melanocyter producerar mer melanin för att skydda den omgivande vävnaden från ytterligare skador. Överskottspigmenteringen kan ses många månader efter att den ursprungliga episoden har löst sig eftersom dessa celler fortsätter att producera pigmentet under en längre tid än normalt

Så kan du förebygga pigmentfläckar i ansiktet

face-moisturizing

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att pigmentfläckar bildas på din hud.

  • Ett sätt är att använda solkräm med minst SPF 30 dagligen även om det är mulet ute eller om du bara ska ta en snabb promenad. Solkrämen förhindrar bildandet av pigmentering i hudceller genom att absorbera UV-strålning innan den når hudytan.
  • Använd en LED-ljusterapi mask regelbundet, minst två gånger i veckan för att minska överskott produktionen av melanin, reparera huden inifrån och ut samt boosta kollagenproduktionen vilket i sin tur jämnar ut hudtonen och ljusar upp mörka fläckar.
  • Det är också viktigt att undvika solarier eftersom de avger UV-strålar vilket ökar risken för att få pigmentfläckar på huden.
  • En annan sak du bör göra är att undvika att röka cigaretter eftersom kemikalierna i dem kommer att göra pigmentfläckar mörkare och mer framträdande med tiden.

Behandling mot pigmentfläckar i ansiktet

Det finns flera olika metoder för att behandla hyperpigmentering, dessa metoder faller vanligtvis i tre kategorier: LED-ljusterapi och laserbehandling, hudvårdsprodukter och microneedling.

A. Gul ljusterapi (rött + grönt ljus)

En naturlig, hemmabehandling mot pigmentfläckar i ansiktet som har blivit alltmer populär de senaste åren som alternativ till kostsamma laserbehandling. 

LED-ljusterapi fungerar genom att producera synligt ljus som penetrerar huden och förbättrar cellaktiviteten för att främja hudens hälsa. LED-Ljusterapi har använts i årtionden för att behandla akne, rosacea, och eksem men det är först nyligen som hudläkare har upptäckt dess potential att även behandla pigmentering.

Grönt ljus har visat i kliniska studier att vara mest effektiv mot pigmentfläckar i ansiktet eftersom den hämmar överskottsproduktionen av melanin och bryter upp melaninkluster för att minska befintlig missfärgning. Som ett resultat bleknar mörka fläckar på huden och du får en ljusare, jämnare hudton. Rött ljus har också visat att kunna reducera pigmentfläckar och ljusa upp huden.

Om du vill minska eller ta bort pigmentfläckar i ansiktet hemma, helt naturligt och utan kemikalier då kan vår LED-ljusterapi mask vara en passande lösning för dig.

Vår Nooreal LED-mask är helt UV-fri, har 7 olika ljusfärger (fullspektrumljus) inklusive gult ljus, vilket är en kombination av grönt + rött ljus som är utmärkt för dig med pigmentfläckar. Dessutom har vår Led-mask hela 342 högintensiva LED-lampor så att du kan få salongsliknande resultat med varje behandling.

B. Krämer mot pigmentfläckar (hudblekningskrämer)

Blekningskrämer mot pigmentfläckar kan användas för att ljusa upp mörka fläckar och ojämnheter på huden.

För att använda en blekningskräm måste du först identifiera vilken typ av pigmentfläckar du har. Blekningskrämer för postinflammatorisk hyperpigmentering är ett bra val om ditt hudproblem beror på en hudskada eller infektion. Blekningskrämer för solfläckar är ett bättre val om dina mörka fläckar kommer från åldrande eller solexponering.

Om du letar efter en kräm för att ljusa upp mörka fläckar, bör du välja en vitaminbaserad kräm. Eftersom vissa av dessa blekningskrämer är gjorda med hydrokinon som kan orsaka biverkningar om de inte tas i lämpliga doser eller om du har en mycket känslig hy.

C. Kemisk peeling

Kemisk peeling använder en kemisk lösning som antingen appliceras på huden eller sprayas med en sprayflaska och lämnas på huden i allt från 10 sekunder till 15 minuter innan den torkas av. Denna process hjälper till att exfoliera döda celler från hudens yta, vilket minskar ojämn pigmentering genom att få mörka fläckar att blekna snabbare.

D. Microneedling

Microneedling är en minimalt invasiv procedur som kan göras hemma för att minska uppkomsten av pigmentfläckar i ansiktet. Den är en behandling som har använts i flera år nu som ett alternativ till laserbehandlingar eller kemisk peeling. Den är ganska säkert och förvånansvärt billigt för en sådan högpresterande behandling.

Ingreppet görs genom att man använder en dermaroller för att tränga igenom huden och skapa små punkteringar, vilket skapar en skada på hudens yta med avsikten att aktivera kroppens läkningsprocess och stimulera kollagenproduktionen vilket förbättrar hudens struktur och jämnar ut hudtonen.

Huskurer mot pigmentfläckar i ansiktet

Pigmentfläckar i ansiktet – Så får du bort dem med gul ljusterapi

En av de mest populära huskurerna mot pigmentfläckar är citronsaft. Det sägs göra hudtonen ljusare och ta bort mörka fläckar. Syran i citronsaften hjälper till att ta bort pigmenten från din hud och göra den ljusare. Du kan använda den genom att applicera lite på huden och vänta ett tag innan du tvättar bort den med vatten. Citronsaft kan också användas som en mask eller som ansiktstvätt för att uppnå liknande resultat.

Andra populära huskurer mot pigmentfläckar i ansiktet:

Äppelcidervinäger: Försök att använda äppelcidervinäger på huden varje dag i ungefär sex veckor. Detta kommer att hjälpa till att ta bort det översta lagret av hudceller som har skadats av solen, och därigenom avslöja nya celler under som kommer att producera mer melanin, vilket kan göra din pigmentering inte lika märkbar.

– Applicera gröna tepåsar på huden i cirka 10 minuter varje kväll före sänggåendet i cirka två veckor för att minska inflammation och bleka pigmenteringsmärken som lämnats av acneärr eller andra skador.

– Använda en mask med lera eller gurkmejapulver: Dessa ingredienser hjälper till att lätta upp pigmentering på din hud.

– Applicera Aloe Vera Gel: Aloe vera gel är en av de bästa huskurerna mot pigmentfläckar eftersom den har naturliga läkande egenskaper och hjälper till att ljusna upp din hudton. Du kan applicera aloe vera gel i ansiktet på kvällen innan du lägger dig eller på morgonen innan du lägger på smink. Du kan också dricka aloe vera juice om du inte gillar att applicera den i ansiktet som en mask.