Så här kan du minska uppkomsten av mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen gör att personen ser trött och äldre ut. Huden runt ögat är mycket tunn och känslig vilket gör ögonområdet till en av de första platserna som visar tecken på åldrande. Som ett resultat av detta är det mer benäget att utveckla rynkor, svarta ringar och ögonpåsar.

Ta en titt på våra bästsäljare...

Mörkt under ögonen?

Mörka ringar under ögonen är ett vanligt problem som drabbar människor i alla åldrar. De orsakas av en mängd olika faktorer inklusive: genetik, sömnbrist, åldrande, stress och till och med dålig kost.

Varför får man svarta ringar under ögonen?

Den vanligaste orsaken till mörka ringar under ögonen är sömnbrist eller dålig sömnkvalitet. Om du konsekvent får mindre än 6 timmars sömn per natt är risken för att utveckla mörka ringar hög, även om du inte har några andra riskfaktorer som rökning eller genetik.

A) Genetik: en persons genetiska sammansättning har en betydande inverkan på sannolikheten att de kommer att ha mörka ringar under ögonen. Till exempel är personer med mörk hy mer benägna att ha mörka ringar än de med ljusare hy.

B) Sömnbrist: utan ordentlig sömn kommer din kropp inte att kunna producera tillräckligt med energi för att hålla din hud frisk och levande. Bristen på sömn leder också till minskad talgproduktion, vilket kan leda till torrhet och eventuellt mörknande av området under ögonen.

C) Brist på sömn: påverkar också våra hormoner och leder till minskad kollagenproduktionen vilket i sin tur leder till tunnare hud runt ögonen som gör svarta ringar under ögonen med synliga.

D) Åldrande: är en annan viktig faktor som gör att mörka ringar bildas under dina ögon. När vi åldras tappar vår hud sin elasticitet och fettet runt ögat börjar krympa. 

Huden blir tunnare och ömtåligare, vilket gör det lättare för blodkärlen att gå sönder och synas genom den tunna huden som mörka fläckarNär vi åldras minskar också vår sömnkvalitet. Detta beror på att när vi blir äldre producerar vår kropp mindre av hormonet melatonin som behövs för en god natts sömn.

E) Uttorkning: huden under våra ögon är mycket tunn och känslig, vilket gör att den lätt kan torka ut eller skadas. När huden är torr producerar den mindre olja, och bristen på olja gör att huden tappar sitt naturliga skydd, vilket kan leda till mörka ringar under ögonen.

F) Stress: stresshormonet kortisol kan påverka produktionen och cirkulationen av melanin i huden, som är ansvarig för att ge huden dess färg. Detta leder till att området under dina ögon blir mörkare.

Hur får man bort mörka ringar under ögonen?

Hur får man bort mörka ringar under ögonen?

Det finns många behandlingsalternativ för mörka ringar under ögonen. Dessa inkluderar ögonkrämer och masker, serum, LED-ljusterapi, microneddling och kemisk peeling.

A) Ögonkrämer och ögonmasker

Ögonkrämer och masker är ett utmärkt sätt att bli av med mörka ringar eftersom de innehåller ingredienser som kollagen, retinol, glycerin och c-vitamin. som hjälper till att återfukta, ljusa upp och släta ut huden runt ögonen.

B) C-vitamin serum

C-vitamin är en antioxidant som hjälper till att bekämpa fria radikaler och minskar inflammation. Det hjälper också till att göra huden ljusare, främja produktionen av kollagen och öka absorptionen av andra hudvårdsprodukter.

C) LED-ljusterapi

LED-ljusterapi är en icke-invasiv behandling som använder synligt ljus som penetrerar djupt in i huden för att stimulera kollagenproduktionen, förbättra hudcellerna samt öka blodcirkulationen, vilket i sin tur återfuktar och ljusar upp mörka ringar under ögonen.

LED-ljusterapi fungerar som ett alternativ till laser och kan göras i hemmet med en LED-mask som förebygger och får bort märka ringar under ögonen vid regelbunden användning, särskilt när den kombineras med andra topikala behandlingar.

B) Microneedling

Microneedling  en behandling som går ut på att punktera huden med en dermaroller. Behandlingen stimulerar kollagenproduktionen och främjar blodflödet till huden, vilket kan hjälpa till att minska mörka ringar under ögonen. 

Microneedling kan också användas för andra ändamål som att förbättra akneärr, bristningar, slapp hud, och rynkor under ögonen.

Huskurer mot mörka ringar under ögonen

pexels cottonbro 4004119 2 pg0n90hh6pmnt87b0ohtk2qjyohrvlyvjyh3lc6dn8

Det finns många huskurer för mörka ringar under ögonen, vissa av dem är naturliga och vissa kräver lite mer ansträngning. Några av dessa inkluderar:

Gör en blandning av havregryn, honung och mjölk och applicera den på dina ögon. Låt verka i 10 till 15 minuter innan du tvättar av med kallt vatten.

Applicera färsk citronjuice med en bomullstuss runt ögonområdet två gånger dagligen för att minska mörka ringar.

Massera dina ögon med mandelolja eller kokosolja innan du går och lägger dig på kvällen, detta hjälper också till att minska svarta ringar under ögonen.

Blötlägga en bomullstuss i äppelcidervinäger och sedan placera den över dina slutna ögon i 10 minuter.

– Drick mycket vatten eftersom uttorkning är en av huvudorsakerna till mörka ringar under ögonen.

– Gurkskivor är också ett populärt botemedel för att minska mörka ringar under ögonen eftersom de innehåller vitamin K. Lägg några gurkskivor på dina stängda ögonlock i cirka 15 till 20 minuter. Detta kommer också att bidra till att minska svullnader och kommer att få dina ögon att se mer fräscha och upplysta ut.

Sov mer: att få tillräckligt med sömn är viktigt för allas hälsa, men det är särskilt viktigt om du vill undvika mörka ringar under ögonen . Om du inte får tillräckligt med sömn försök gå och lägga dig tidigare eller ta en kort tupplur under dagen för att kompensera för förlorad sömntid så att du blir mer utvilad.

Inspiration & Tips

#staskornev_photo
Läs mer
IMG_4166
Läs mer
136972
Läs mer
Rynkor på överläppen
Läs mer
Finnar på näsan
Läs mer
Rosacea i pannan
Läs mer
Eksem runt ögonen
Läs mer
Huskurer mot finnar
Läs mer
Så får du en slätare hy
Läs mer
1 2 3 4 5 6