Så kan du bli av med bristningar på magen

Bristningar på mage

Bristningar är ett vanligt problem för många människor som uppstår när huden sträcks ut över sina gränser och uppträder vanligtvis på mage, armar, bröst och lår.

Bristningar kan orsakas av graviditet, viktminskning, snabb viktökning och muskeltillväxt.

Ta en titt på våra bästsäljare...

Varför får man bristningar på mage?

För att förstå hur och varför bristningar utvecklas på magen är det viktigt att känna till kollagenets roll i huden.

Kollagen är ett protein som utgör nästan en tredjedel av människokroppen och som främst finns i bindväv. Det är det som håller huden fyllig, stark, flexibel, slät och hjälper också till att bibehålla elasticiteten.

När kollagenproduktionen minskar på grund av olika faktorer kommer detta att leda till, svagare, tunnare och torrare hud som resulterar i att kollagenfibrerna lättare bryts ner när huden sträcks ut för snabbt eller för mycket vilket leder till bristningar.

Några av de främsta faktorer som leder till minskad kollagenproduktion inkluderar:

Åldrande: med åldern sjunker kroppens egen produktion av kollagen ungefär efter 25 års åldern hos kvinnor, och lite senare hos män.

Dålig kost: låg intag av c-vitamin leder till minskad kollagenproduktion.

Dålig sömn: brist på sömn ökar dina stressnivåer och stör dina hormoner vilket påverkar kollagenproduktionen negativitet.

Stress: kortisol har en stark koppling till kollagen. Ju högre ditt kortisol är under dagen desto lägre blir kollagenproduktion.

Solskada: UV-strålning från solen skadar huden och kan bryta ner kollagenmolekyler till mindre fragment som inte kan repareras av kroppens naturliga processer.

Få bort bristningar på magen

Få bort bristningar på magen

Beroende på hur allvarliga och gamla dina bristningar är finns det en chans att de inte försvinner helt. Men du kommer att kunna minska deras utseende avsevärt till den grad där de nästan är osynliga.

Det finns olika sätt att få bort eller minska uppkomsten av dina bristningar, beroende på deras svårighetsgrad kan du behöva använda en kombination av metoder som fungerar mer effektivt tillsammans. 

Du kan till exempel använda en kroppsolja tillsammans med en dermaroller och skönhetsappareter med ultraljud, LEDljusterapi eller radiofrekvens som reparerar huden inifrån och ut.

Behandla bristningar på magen - 5 alternativ

A) Microneedling

Microneedling är en av de mest populära behandlingar mot bristningar tack vara dess effektivitet och överkomlighet. Med denna behandling använder man en derma roller med små nålar för att punktera huden och orsaka små, kontrollerade skador. 

Denna process ökar blodflödet och stimulerar kollagenproduktionen vilket minskar uppkomsten av hudbristningar.

Microneedling kan även användas för andra hudproblem som celluliter, akneärr, rosacea ålderfläckar och torr hy.

B) LED-ljusterapi

LED-ljusterapi är ett alternativ till laser som kan göras hemma. Den använder olika våglängder av ljus som penetrerar djupt in i huden för att förbättra cellaktiviteten, öka blodflödet och stimulera kollagenproduktionen vilket hjälper till att minska uppkomsten av bristningar på magen.

Behandlingen fungerar bäst på personer med milda till måttliga bristningar, men den kan också hjälpa dem med svåra eller djupa hudbristningar.

C) Laserbehandling

Laserbehandling är mycket effektivt sätt att minska uppkomsten av hudbristningar. Laserstrålen tränger djupt in i huden och levererar värme för att förstöra och ta bort ärrvävnaden. Kroppens naturliga läkningsprocess tar sedan över, vilket uppmuntrar ny kollagenproduktion för att ersätta det som har förstörts.

D) HIFU (Högintensivt fokuserat ultraljud)

HIFU är en av de mest populära behandlingar mot bristningar. Behandlingen kan göras på kliniken eller hemma med en HIFU-apparat.

Hifu fungerar genom att värma upp huden och stimulera kollagenproduktionen, vilket hjälper till att minska uppkomsten av hudbristningar och göra dem mindre synliga.

E) Radiofrekvens (RF)

RF är ett behandlingsalternativ som har ökat i popularitet de senaste åren. Det är en icke-invasiv behandling som använder radiofrekventa vågor för att värma huden, vilket i sin tur stimulerar kollagenproduktionen, uppmuntrar till bildning av nya blodkärl och minskar utseendet av hudbristningar på magen.

RF används också för att behandla acneärr, åldrande och slapp hud.

Förebygga bristningar på magen

För att förhindra att bristningar bildas på magen är det viktigt att hålla en hälsosam kost, undvika snabb viktökning eller viktminskning, och komplettera med ett kollagentillskot om nödvändigt, eftersom den bästa behandlingen mot dessa ärr är att förhindra dem i första hand.

Så här gör du för att förebygga bristningar:

  Undvik att lägga på dig för mycket vikt för snabbt och att se till att din hud är väl återfuktad innan någon viktökning inträffar.

  Återfukta huden dagligen med en kroppsolja rik på e-vitamin.

Komplettera med kollagentillskot och c-vitamin särskilt vid graviditet

  Värm upp ordentligt inför ett styrketräningspass.

  Drick tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning som kan leda till torr hud och bristningar.

Ta en titt på våra bästsäljare...

Inspiration & Tips

136972
Läs mer
Rynkor på överläppen
Läs mer
Finnar på näsan
Läs mer
Rosacea i pannan
Läs mer
Eksem runt ögonen
Läs mer
Huskurer mot finnar
Läs mer
Så får du en slätare hy
Läs mer
Så tar du bort bekymmersrynkan
Läs mer
Anti-age mask: LED-ljus
Läs mer
1 2 3 4 5 6